25 Kasım 2011

Happy New Hijri Year!

Yarın 1 muharrem 1433... Yeni yılınız kutlu ve de musmutlu olsun, sevdiklerinizle nice güzel yıllar geçirin^^




















Bayram değil seyran değil neden öptü hijri yıl bizi? diyenler varsa bazı bilgileri alıntıladım aşağıda okursalar çok güzel olur bence^^ Biz bir süredir hicri takvimi de hayatımıza dahil etmeye çalışıyoruz. Tamam itiraf ediyorum karışık geliyor ama yeni şeyler öğrenmek güzel hele de inancımız gerekliliklerini yerine getirirken işimizi kolaylaştırıyorsa (kıps)





















"Takvim; zamanı günlere, aylara, yıllara bölme metodudur.
İnsanlar zamanı ölçerken, ölçü aracı olarak güneşi ve ayı kullanmışlardır.
Güneş takvimi, ay takvimi...
--
   Her toplum kendi takvimini oluştururken, kendileri için önemli saydıkları bir günü başlangıç olarak almışlardır. Romalılar, Roma’nın kuruluşunu, Hıristiyanlar, Hz. İsa (a.s.)’ın doğumunu tarih başlangıcı olarak kabul etmişlerdir. Jülyen Takvimi, Gregoryen Takvimi...
--
   Gregoryen Takvimi, 1926 yılından itibaren Türkiye'de kullanılmaya başlayan ve Batı dünyasında en yaygın kullanılan takvimdir.
--
   Hicrî takvim ise Ay’ın hareketlerine göre zamanı hesaplayan ve 622 milâdi yılında, Server-i Ser Efendimiz (s.a.s)'in Medîne’ye hicretini târihin başlangıcı olarak kabul eden takvimdir.
--
   Kur'ân-ı Kerim, mesajının tamamını ay takvimi esâsına göre indirmiştir. Hicri Takvim ay takvimidir. Kur’an-ı Kerim’in içindeki açıklamalar Hicri Takvim düzenine göre, aylara göre düzenlenmiştir. Biz, içinden aldığımız bilgileri, uygulamaları ay takvimine göre yapıyoruz. Mesela, içinde bin aydan hayırlı bir gece olan, Kur'ân-ı Kerîm'in de indirilişinin tamamlandığı gece, yine ay hareketlerine göre hesaplanmıştır, Miladi Takvime göre hesaplanmamıştır. Ramazan ayının son 10 gününde aranması Peygamber Efendimiz tarafından bize tavsiye edilmiştir.
   
   Haccın ne zaman başlayacağı, temel ibadetlerimizden orucun ne zaman başlayacağı, hangi gece veya gündüzlerin diğer gecelerden üstün olduğu veya feyiz ve bereket açısından daha önemli olduğu hep Hicrî Takvim esâsına göre belirlenmiştir.
   
   Her ayın “eyyamı bîyd” denilen 13,14,15’i Hicri Takvime göre hesaplanır, Miladi Takvime göre değil. O günlerde oruç tutmak çok sevaplıdır.
   
   Ramazan ayının başlangıcı Hicri Takvime göre hesaplanır, Miladi Takvim’de yoktur. Her sene değişir. Haccın başlangıcı Zilhicce ayı yine Miladi Takvim’de yoktur. Hicri Takvime göre hesaplanır. Bütün Kur’an-ı Kerim mesajları Hicri Takvime göre düzenlenmiştir.(kısaltılarak alıntılanmıştır kaynak: http://bit.ly/uLC8sX)

*Bu postta yayınladığım e-card'ları sizin için tasarladım. Kopyalayın, yapıştırın, masa üstü yapın, mail atın, kaynak bile göstermeyin :) sevgiler


7 yorum:

  1. seninde kutlu olsun canım..o zaman alıyorum birini blog için lazımdı :)

    YanıtlaSil
  2. Senin de Hicri yılın kutlu ve mutlu olsun Nisa'm.. İnşallah bu yıl hepimiz için huzur, sağlık, afiyet, muhabbet ve bereket getirsin hayırlısıyla.. benim içime bir ümit doldu bu yıla dair nedense.. bir kıpırtı oldu içimde, hayrola:)

    YanıtlaSil
  3. -gülin-
    arkadaş sormana bile gerek yok:) istediğinden istediğin kadar alabilirsin:) Senin de hicri yeni yılın kutlu olsun^^

    -delianne-
    hepimiz için güzel geçsin, güzellikler olsun inş. amin güzel dualarına Deli Anne'm:) ne mutlu içine güzel kıpırtılar düştüyse^^ küçük kıpırtıların dev ve kalıcı mutluluk ve huzura dönüşsün inş. sağlık içerisinde..

    YanıtlaSil
  4. aldım gitti:)
    eline saglık

    YanıtlaSil
  5. Hicri yeni yılınız kutlu olsun:) 1 gün gecikmeyle de olsa aldım kullanıyorum blog için.Bu arada blogunu çok beğendim maşallah :)

    YanıtlaSil
  6. Çok şık kartlar ama geç kaldım sanırım..:)

    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. auw! bu yorumları nasıl gözden kaçırmışım bilemedim..

    -nohut oda-
    afiyet olsun^^

    -hacev-
    teşekkür ederim, çok mutlu oldum sağolun :)) güle güle kullanmışsınızdır inş.

    -rumma-
    yok yok hala alabilirsiniz:) miladide gönderip hicri yeni yıl hakkında bilgilendirici notlar paylaşabilirsiniz :)) ziyaret ve yorum için teşekkür ederm

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.